SAMBA

ImageSamba je tipičan brazilski ples, koji se nekada plesao na obrednim svečanostima koje su se priređivale u čast bogova.

Radostan, veseo, razigran ples u kome do izražaja dolaze pokreti kukovima.Izvodi se u taktu 2/4. Samba se kao društveni ples pojavila u Evropi 1924. godine ali se tek 1948. godine proširila i to u dosta pojednostavljenom obliku. Šireći raspoloženje brazilskog karnevala vrlo brzo je postala popularna.

Za razliku od ostalih latino - američkih plesova koji se plešu na malom prostoru, samba je progresivan ples i parovi prelaze velike delove plesnog podijuma po plesnom pravcu koristeći mnoge korake i okrete kojima samba obiluje. Samba je ples izuzetno bogat figurama koje se izvode u različitim ritmovima.

Kretanje karakteristično za sambu je tzv. odbijanje (bounce), koje se dobija u pokretu stopala i kolena a uz jake kontrakcije mišića u predelu karlice.

Danas je u Brazilu nacionalni ples i tamo je plešu u mnogim oblicima: samba del moro (pleše se po ulicama na karnevalima), samba carioca (iz Ria de Janeira), baiao (iz Bahie) itd.