DŽAJV


Džajv je nastao kao posledica prodora džeza i svinga posle 1930. godine. Najpre se pojavio bugi - vugi u harlemskim četvrtima Njujorka, zatim bi - bap, jitterburg, rock and roll i džajv. Ovi ritmovi, koje su u Evropu preneli američki vojnici 1940. godine, brzo su osvojili tadašnju omladinu. Nešto kasnije su ga engleski učitelji plesa razvili do standardizacije plesnih koraka i figura i uvrstili ga u takmičarske plesove. Ritam džajva je brz i dinamičan a izvodi se u taktu 4/4.

Džajv je veoma brz i dinamičan ples koji podrazumeva ogromno korišćenje energije. Karakteristični su pokreti u kolenima tako da je upadljivo vertikalno kretanje plesača (odbijanje). Izraženi elementi u koreografijama su energični šutevi sa zategnutim kolenima, kao i veliki broj okreta. Takođe ima i dosta akrobatskih elemenata pa je zbog toga džajv veoma popularan kod publike. Naglašene su rotacije u telu i kukovima.

Obzirom na svoj karakter, džajv stvara neverovatnu atmosferu na takmičenjima u kojoj učestvuju i plesači i sudije i publika.